9 Panduan Doa Selepas Solat Dengan Mudah

Ramai dalam kalangan kita tahu bahawa selepas solat adalah waktu yang sesuai untuk berdoa. Malah, amalan berdoa selepas solat juga dianggap sebahagian amalan yang...

3 Langkah Bijak Mendidik Anak Autisme

  Menurut Pusat Kawalan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat, menyatakan 1 orang dari 68 orang kanak-kanak dilahirkan seluruh dunia memiliki gejala autisme. Jumlah keseluruhan dianggarkan sebanyak...

6 Sebab “Bedtime stories” Membantu Ibu Bapa Mendidik Anak-Anak.

“Bed Time Story” adalah bertutur dengan intonasi yang jelas, menceritakan sesuatu hal yang berkesan, menarik, memiliki nilai-nilai yang khusus, dan  tujuan yang khusus. Kebanyakan...

3 Sebab Mengapa Anak-Anak Perlu Kerap Menonton Televisyen! Pendidikan Visual Wacana...

Mutakhir ini, tidak dinafikan bahawa ledakan siaran televisyen menyusup keluar berlaku dengan sangat pantas. Pelbagai genre telah menjadi santapan kita tanpa mengira umur termasuk...

4 Petua Untuk Menguasai ‘MOOD’ Anda Menjadikan Urusan Harian Anda Mudah...

Anda bangun dari katil, anda tengok diri anda dalam cermin sambil cakap, "Malasnya hari ni dah la ustaz tu nak aku siapkan kerja hari...

Master/PHD Untuk Mommy? Ini 3 Nasihat Berkesan Untuk Bakal Dr. Mommies!

Fenomena menyambung Master atau PHD (Ijazah Doktor Falsafah) bagi wanita-wanita seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Apatah lagi bilangan wanita yang lebih ramai di Institut...

6 Hak Seorang Isteri Yang Patut Anda Tuntut Daripada Suami Terutamanya...

Syariat mewajibkan para suami menunaikan semua keperluan kebendaan yang diperlukan oleh isteri termasuk nafkah, pakaian, tempat tinggal, keperluan perubatan dan lain-lain mengikut keadaan suami...

5 Sebab Mengapa Suami Curang dan Jatuh Hati dengan Rakan sendiri!

Rumah tangga merupakan satu permulaan untuk membina generasi umat sejagat. Dalam pasangan, masing-masing perlu memainkan peranan yang sewajarnya. Namun begitu, pergolakan dalam rumah tangga...

Mengapa Wanita Sememangnya Perlu ‘Memilih’ Dalam Bab Jodoh?

Apabila memperkatakan tentang jodoh, stereotaip orang Melayu pada hari ini akan menjurus kepada kriteria pemilihan calon yang menjadi ukuran. Kebiasaannya, sikap ‘memilih’ ini lebih...

Realiti Wanita Kini: Bagaimana Mengurus Stres Mengikut Islam?

Realiti dunia kini memerlukan wanita untuk melengkapkan kehidupan seharian. Di dalam buku Manusia Dan Islam ada menyebut, Orang yang paling layak mengubat pesakit perempuan adalah...